DEBAT (20.02.2020) Voedselauthenticiteit & -fraude

Het is niet meer mogelijk online in te schrijven. Voor meer info aangaande inschrijvingen, contacteer ons via communications.be@primoris-lab.com of +32(0)9 330 10 10.

 

Problemen met voedselauthenticiteit, inclusief voedselfraude zoals aanlenging, vervalsing van producten, foute origine-aanduiding, vervalsing van productvariëteit, of zelfs vervalsing van productkwaliteit (vb. misleidende specificaties, foutieve informatieve betreffende procesparameters) zijn globaal aanwezig in de agrovoedselketen en kunnen leiden tot belangrijke economische schade en imagoschade, kostelijke productterugroepingen en zelfs tot een impact op de volksgezondheid.

Door het toenemend aantal gerapporteerde gevallen, is er een nood aan versterking van de bewaking van voedselintegriteit doorheen een agrovoedselketen. Maatregelen zoals de uitbouw van een transparante aanvoerketen, traceerbaarheid en blockchaintechnologie, leveranciersaudits en certificatiesystemen zetten nu ook een stap in de richting van bewaking van voedselveiligheid, productkwaliteit en ook productintegriteit/-authenticiteit. Daarnaast is er ook nood aan betrouwbare en bij voorkeur snelle analytische methoden die een duidelijk antwoord kunnen bieden op de vraag of batchen levensmiddelen gefraudeerd zijn of niet. Vanuit analytisch standpunt is het opsporen van voedselfraude zeer moeilijk, doordat er ontelbare mogelijkheden zijn om levensmiddelen te vervalsen. Tot nu toe zijn er geen standaard analysemethoden naar voren geschoven en bevinden de methodieken zich nog vooral in een onderzoekstadium. Overheden zijn ook zoekend hoe de bewaking van voedselfraude kan geregeld worden.

Omdat in de context van voedselauthenticiteit alle actoren van de agrovoedselketen betrokken zijn, organiseren we over dit onderwerp een debatavond met invloedrijke vertegenwoordigers uit alle betrokken sectoren.

Agenda


16u00

Welkom

Dr. Ir. Carine De Clercq

General Manager - Primoris group

16u10

Inleidende speeches

(Voedsel-) Fraude, a never ending story

Mr. Herman Dirickx

Afgevaardigd bestuurder - FAVV

Bewaking van voedselfraude en voedselintegriteit in een kwaliteitszorgsysteem

Prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens

Prof. Kwaliteitszorg en risicoanalyse/ Vakgroep levens-middelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid - UGent

16u40

Interactief debat met gerenommeerde panelleden:

Mr. Herman Dirickx

Afgevaardigd Bestuurder, FAVV/AFSCA

undefined

Mr. Johan Hallaert

Directeur Voedingsbeleid
FEVIA

Mr. Louis Olde Hampsink

Agro Supply Quality Manager - SVZ International BV

Mr. Lieven Porreye

Verantwoordelijke kwaliteit - Colruyt Group

Mr. Filip Wallays

CEO - Agristo NV

18u30

Walking dinner & networking

 

Praktisch

Datum: 20 februari 2020

Locatie:

 • AuditoRium4
 • Communicatiecampus (building 485)
 • Sint-Denijslaan 485, B-9000 Gent

Bereikbaarheid & shuttledienst:

 • Trein – Station Gent-Sint-Pieters
  • Download hier het routeplan te voet, per fiets of per shuttle
  • Gelegen op 10min wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters.
  • Gratis shuttledienst tussen het treinstation en AuditoRium4: Tussen 15u15 en 16u15 voorzien we een shuttledienst aan Hotel Trianon (Sint-Denijslaan 203). U verlaat het station via de achterkant richting Voskenslaan en kijkt uit naar een shuttlebusje met logo van Primoris. Ziet u het busje niet staan, dan zal u maximaal 5min moeten wachten. Na afloop van het event voorzien we vervoer terug naar het station (tussen 20:00 en 21:00).
 • Auto
  • Opgelet wanneer u uw GPS gebruikt. De afrit langs de R4 vlakbij AuditoRium4 is permanent afgesloten.
  • Download hier het routeplan als u met de wagen komt.

Taal: Nederlands

 Inschrijven:

 • 160,00 euro (excl. 21% BTW)
 • beperkte plaatsen
 • deadline: 17/02/2020