Newsletter #30

 

 

 

Lancering nieuwe rapporteeroptie en -tolerantie

Op 2 november hebben we twee belangrijke updates gelanceerd in de rapporteeropties en -toleranties die we u aanbieden wanneer u een residu-analyse aanvraagt.

  1. Toevoeging van risicoberekening via PRIMo-model
  2. Invoering FDA-tolerantie (Verenigde Staten)

1. Toevoeging van risicoberekening via PRIMo-model

Wanneer u een residu-analyse aanvraagt, dan kan u bij deze aanvraag aangeven dat u bij de rapportering een rapport wenst met daarbij een risico-evaluatie.
Wanneer de Maximale Residulimiet wordt overschreden, is het belangrijk om na te gaan of er een gevaar is voor de gezondheid van de consument. Primoris ondersteunt u bij de risicoanalyse wanneer de MRL wordt overschreden. We bieden namelijk verschillende ARfD-rapporteeropties aan om te evalueren of er een risico is voor de volksgezondheid.

Wat is ARfD?
ARfD staat voor Acute Referentie Dosis. Het is de hoeveelheid van een chemische stof in voeding en/of drinkwater, uitgedrukt per kg lichaamsgewicht, die in een periode van 24 uur of minder kan opgenomen worden, zonder gezondheidsrisico voor de consument.

Toevoeging van PRIMo-rapport als rapporttype
Vanaf 2 november kan u rapporttypes selecteren op basis van 2 verschillende evaluatiesystemen:

  • BFR-rapporten – gebaseerd op BFR VELS (Duits model)
    • Berekening gebaseerd op consumptiedata voor Duitse kinderen: maximale hoeveelheid en eetbare portie en 1 specifiek lichaamsgewicht
  • NIEUW: PRIMo-rapporten – gebaseerd op het EFSA Pesticide Residue Intake Model
    • Berekening gebaseerd op Europese consumptiedata en berekend voor zowel kinderen als volwassenen met variërend lichaamsgewicht

Indien u extranet gebruikt, kan u tijdens de registratie van uw staal de nieuwe rapportvormen opvragen als u bij rapportering een van de nieuwe omschrijvingen selecteert:

  • BFR report (= oude ARfD analysis report)
  • BFR retailer report (= ARfD retailer summary)
    • Voor retailer evaluatierapporten, blijft het BFR-model van kracht.
  • PRIMo report v3.1

Als u templates gebruikt in Extranet, hoeft u niets te wijzigen. De updates worden automatisch in uw templates doorgevoerd.

2. Invoering FDA-tolerantie (Verenigde Staten)

Sinds 2 november kan u bij de rapportering van uw analyseresultaten kosteloos een nieuwe optie selecteren om uw analyseresultaten af te toetsen aan de wetgeving van de Verenigde Staten.

Bij het aanmelden van een analysetaal in Extranet, kan u bij rapportering de tolerantie ‘FDA’ selecteren. FDA staat voor “Food and Drug Administration”: deze administratie is in de Verenigde Staten verantwoordelijk om toleranties in te voeren die vastgelegd zijn door het ‘Environmental Protection Agency (EPA)’. Dit agentschap legt hoeveelheden vast aan pesticideresiduen die wettelijk aanwezig mogen zijn humane en dierenvoeding.

Met name voor bedrijven die actief zijn in de exportsector naar de Verenigde Staten is dit een bijzonder handige rapporteringsoptie.

Overzicht tolerantie-opties
Wanneer u een staal aanmeldt voor analyse, kan u ervoor opteren om het analyseresultaat af te toetsen tegenover een specifieke regelgeving. De nieuwe FDA-rapportering is er één van, maar we bieden volgende opties aan:

  • Europese toleranties
  • Toleranties van de Europese farmacopee
  • Toleranties voor de BIO-markt
  • FDA-regelgeving
  • Geen toleranties

Meer info

Contacteer uw marktmanager of onze klantendienst als u meer info wenst over de verschillende rapporteeropties.

 

 

 

 

 

 

footer