Newsletter #7

 

 

 

EFSA: Resultaten EU-rapport 2014 over pesticideresiduen in voeding

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft het EU-rapport van het jaar 2014 gepubliceerd over pesticideresiduen in voeding. Volgens het rapport zijn 97% van de voedingsstalen die getest zijn in de Europese Unie vrij van pesticideresiduen of bevatten ze slechts sporen die binnen de wettelijke grenzen vallen. Deze conclusie maakt deel uit van het meest recente jaarlijks rapport van EFSA over pesticideresiduen in voeding. EFSA heeft bijna 83.000 voedselstalen geanalyseerd uit 28 EU-lidstaten, voor de eerste keer met Kroatië, en ook IJsland en Noorwegen.
In dit rapport worden de resultaten vermeld van het Europees gecoördineerd controleprogramma en van de algemene controleactiviteiten (gerapporteerd als nationale controleprogramma’s). Nationale controleprogramma’s zijn voornamelijk risico-gebaseerd en focussen op bepaalde productsoorten, pesticiden of producten die afkomstig zijn van landen waar in het verleden een verhoogd aantal overtredingen zijn vastgesteld. De doelstelling van het Europees gecoördineerd programma daarentegen bestaat erin om een representatief beeld te krijgen van de situatie inzake residuen van voeding die beschikbaar is voor consumenten.
In het kader van het Europees gecoördineerd programma 2014, werden de deelnemende landen gevraagd om 12 verschillende voedingsproducten te analyseren: bonen met peul, wortelen, komkommers, mandarijnen of sinaasappelen, peren, aardappelen, spinazie, rijst, tarwebloem, lever van herkauwers, zwijn of pluimvee en spier- of vetweefsel van pluimvee.

Belangrijkste conclusies:

  • 97% van de geanalyseerde stalen vallen onder de wettelijke grenzen.
  • Van bovenstaand percentage was 53,6% vrij van kwantificeerbare residuen en 43,4% bevatten residuen die binnen de toegelaten concentraties vielen.
  • Van stalen afkomstig uit EU/EEA-landen, bevatten 1,6% residuen die de wettelijke limieten overschreden. Bij andere landen lag dit percentage op 6,5%.
  • In 91,8% van stalen voor babyvoeding werden geen kwantificeerbare residuen gevonden.
  • 98,8% van biologische producten bevatten ofwel geen residuen ofwel residuen die binnen de wettelijke limieten liggen.
  • EFSA heeft gegevens uit het verslag aangewend om te evalueren of de huidige intake van residuen via voeding een risico bevat voor de gezondheid van Europeanen op lange (chronisch) of korte (acuut) termijn. In beide gevallen luidt de conclusie van EFSA dat de intake waarschijnlijk geen gevaar vormt voor de humane gezondheid.

Klik hier om het uitgebreid rapport (in het Engels) te lezen.  

Bron: © Freshfel.org / European Food Safety Authority, 2016

 

 

 

 

 

 

footer