Monitoring van Alternaria Toxines

De Alternaria schimmels zitten wijdverspreid in de natuur. Een groot aantal soorten van dit geslacht kunnen een brede waaier aan toxische secundaire metabolieten produceren: de Alternaria mycotoxines. Deze hebben vat op onder andere granen, oliehoudende zaden, groenten en fruit, zowel tijdens de groei als tijdens opslag, met mogelijks schadelijke effecten voor de gezondheid.

De Europese Commissie (EC) publiceerde de aanbeveling (EU) 2022/553 over de controle op de aanwezigheid van Alternaria toxines in voeding, waarin ze het EFSA verzoekt een onderzoek te voeren naar de blootstelling van de Europese bevolking. De aanbeveling stelt dat de lidstaten de aanwezigheid van Alternaria toxines moeten monitoren, in nauwe samenwerking met de exploitanten van levensmiddelenbedrijven. Ze vraagt in het bijzonder aandacht voor Alternariol (AOH), Alternariolmonomethylether (AME) en Tenuazonzuur (TeA) in de volgende matrices:

  • Fruit (appelen, citrusvruchten, olijven en gedroogde vijgen)
  • Groenten (tomaten en verwerkte tomatenproducten)
  • Noten
  • Oliehoudende vruchten
  • Granen
  • Specerijen (paprika poeder)

We helpen u graag om een voorsprong op te bouwen en de mogelijke aanwezigheid van deze toxines in uw supply chain in kaart te brengen. We hebben een nieuwe methode gemaakt, ALT_01_A, die specifiek de drie Alternaria toxines uit de Europese aanbeveling bundelt. Zo hebben we Alternariol en Alternariolmonomethylether uit onze huidige MYC_02_A methode gehaald en samen met het nieuwe Tenuazonzuur in deze nieuwe methode ondergebracht.

 

Methode code

ALT_01_A

Rapporteerlimiet

Alternariol: 2 µg/kg

Alternariolmonomethylether: 2 µg/kg

Tenuazonzuur: 20 µg/kg

Accreditatie

Ja

Technologie

LC-MSMS

Rapporteertermijn

8h, 36h, 5WD

 

Meer informatie

Naast deze nieuwe ALT_01_A methode bevat onze scope ook nog twee andere methodes om mycotoxines te meten: MYC en MYC_02_A. Als u verdere vragen heeft over deze verschillende analysemethodes of u wenst bijkomstige informatie over de Alternaria toxines, twijfel dan niet om ons te contacteren.